TY - GEN A1 - Gardemann, J T1 - 36th annual conference of the German Tropical Pediatric Society (GTP) February 2-4, 2018 The Ebola-Kindergarten: interim observation unit for children of admitted vhf-patients in Kenema / Sierra Leone 2014 Y1 - 2018 ER - TY - BOOK A1 - Wahrburg, Ursel A1 - Egert, Sarah T1 - Die große Wahrburg/Egert Kalorien- & Nährwerttabelle Y1 - 2018 SN - 978-3-432-10694-6 PB - TRIAS CY - Stuttgart ET - 5. Auflage ER - TY - JOUR A1 - Klein, Ann-Kathrin A1 - Gardemann, Joachim T1 - Migration und Vitamin-D-Mangel Frauen und Mädchen in der Adoleszenz sind besonders betroffen JF - Westfälisches Ärzteblatt Y1 - 2018 IS - 3 SP - 26 EP - 27 ER - TY - JOUR A1 - Piroos, A. A1 - Neffe, C. A1 - Lattuch, F. T1 - The way we work: Linking market orientation with internal workplace solutions JF - Human Resource Management Y1 - 2018 VL - 26 IS - 3 SP - 41 EP - 44 ER - TY - GEN A1 - Baumeister, A A1 - Franzmeier, N A1 - Koop, E A1 - Och, U A1 - Gardemann, J A1 - Marquardt, Th A1 - Fischer, T T1 - Ketogene Diät bei Kindern: Entwicklung einer Kombination aus Aufklärungs-, Koch- und Motivationsbuch Deutsche Gesellschaft für Ernährung 55. Wissenschaftlicher Kongress 07. – 09. 03. 2018 Stuttgart Y1 - 2018 ER - TY - JOUR A1 - Neffe, C. A1 - Lattuch, F. T1 - Behavior of successful family and non-family executives in German family firms JF - Academy of Management Proceedings Y1 - 2018 VL - 2018 IS - 1 ER - TY - JOUR A1 - Hermann, K A1 - Bordewick-Dell, U T1 - Fructose in different apple varieties. Implications for apple consumption in persons affected by fructose intolerance JF - Ernährungs Umschau Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.4455/eu.2018.01 VL - 65 IS - 3 SP - 48 EP - 52 ER - TY - GEN A1 - Gardemann, J T1 - Hilfe nach dem Maß der Not. Wenn immer noch was geht… Erschwert medizinischer Fortschritt die Sterbebegleitung? 8. Marburger Symposion für Palliativmedizin und Hospizarbeit 12. Hessischer Palliativtag Marburg, 17.03.2018 Y1 - 2018 ER - TY - CHAP A1 - BERNHOLD, T. T1 - Lieferantenbewertung mit System - Real Estate Service Provider Index (RESPI) T2 - BERNHOLD, T.; MAY, M.; MEHLIS, J.; Handbuch Facility Management: Grundlagen, Arbeitsfelder, Wissensmanagement: 56. Ergänzungslieferung Y1 - 2018 SP - 1 EP - 50 PB - ecomed SICHERHEIT CY - Heidelberg, München, Landsberg, Frechen, Hamburg ER - TY - JOUR A1 - Bordewick-Dell, Ursula A1 - Kastrup, Julia A1 - Nölle-Krug, Marie T1 - Experimente im Berufsfeld Ernährung und Hauswirtschaft - ein Konzept für die berufliche Lehramtsausbildung JF - Haushalt in Bildung und Forschung Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.3224/hibifo.v7i1.03 VL - 7 IS - 1 SP - 38 EP - 53 ER - TY - GEN A1 - BERNHOLD, T. T1 - Lebenszyklusbetrachtung bei Infrastrukturinvestitionen, Difu-Seminar Infrastruktur generationengerecht finanziert: Langfristige Infrastruktur- und Finanzplanung im "Konzern Stadt", 23.-24.04.2018, Berlin Y1 - 2018 ER - TY - CHAP A1 - Schack, Pirjo T1 - Gelebte Nachhaltigkeit im Ökodorf Sieben Linden - nachahmenswerte Muster der Alltagsversorgung? T2 - Häußler, Angela; Küster, Christine; Ohrem, Sandra; Wagenknecht, Inga (Hrsg.): Care und die Wissenschaft vom Haushalt. Aktuelle Perspektiven der Haushaltswissenschaft Y1 - 2018 SN - 978-3-658-19361-4 U6 - http://dx.doi.org/10.1007/978-3-658-19362-1 SP - 89 EP - 108 PB - SpringerVS CY - Wiesbaden ET - 1. ER - TY - JOUR A1 - Egert, S A1 - Baxheinrich, A A1 - Lee-Barkey, Y A1 - Tschöpe, D A1 - Stehle, P A1 - Stratmann, B A1 - Wahrburg, U T1 - Effects of a hypoenergetic diet rich in alpha-linolenic acid on fatty acid compostion of serum phospholipids in overweight and obese patients with metabolic syndrome. JF - Nutrition Y1 - 2018 VL - 49 SP - 74 EP - 80 ER - TY - CHAP A1 - Greif, S. A1 - Riemenschneider-Greif, F. T1 - Wie im Coaching neue Einsichten entstehen - Anregungen für eine theoriegeleitete Erforschung innerpsychischer Prozesse T2 - R. Wegener, M. Loebbert, A. Fritze & M. Hänseler, Coaching-Prozessforschung Y1 - 2018 SP - 116 EP - 140 CY - Göttingen ER - TY - JOUR A1 - Lattuch, F. A1 - Dankert, P. T1 - The glue that holds an organization together: Building organizational vision with top-management teams JF - Development and Learning in Organizations Y1 - 2018 VL - 32 IS - 6 SP - 1 EP - 4 ER - TY - JOUR A1 - Gardemann, Joachim T1 - Internationale Nothilfe im Wandel JF - Kinder- und Jugendarzt Y1 - 2018 SN - 0340-5877 VL - 49 IS - 8 SP - 499 EP - 502 ER - TY - GEN A1 - Gardemann, Joachim T1 - Inwiefern kann der Friedensschluss von 1648 auch noch heute als Vorbild für eine Lösung des Nahostkonfliktes dienen? Deutsche Initiative für den Nahen Osten (DINO) Podiumsdiskussion am Dienstag, 28.08.2018, um 19 Uhr im Rathausfestsaal der Stadt Münster „Frieden. Von der Antike bis heute …und in Zukunft? Auch im Nahen Osten?“ Y1 - 2018 ER - TY - JOUR A1 - Haß, U A1 - Schwejda-Güttes, S A1 - KS, Juhn A1 - Markant, A T1 - Einsatz und Nutzen funktioneller Parameter als Endpunkte in klinischen Ernährungsstudien JF - Aktuel Ernahrungsmed Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.1055/a-0603-2891 SN - 0341-0501 VL - 43 IS - 03 SP - 162 EP - 172 ER - TY - CHAP A1 - Markant, A T1 - V wie Vitamine T2 - Schäfer D; Der Gesundheit zuliebe: Was uns die Signale des Körpers verraten Y1 - 2018 SN - 978-3-8375-1118-5 SP - 262 EP - 267 PB - Klartext CY - Essen ET - 1. Auflage ER - TY - CHAP A1 - Buchholz, Meike A1 - Gardemann, Joachim T1 - Schwestern und Schwesternhelferinnen - Pflege in Krisen und Katastrophen T2 - Lüder SJ, Stahlhut B Konturen einer Gesundheitssicherungspolitik Y1 - 2018 SN - 978-3-8305-3835-6 SP - 115 EP - 126 PB - Berliner Wissenschafts-Verlag CY - Berlin ET - 1 ER - TY - JOUR A1 - BERNHOLD, T. T1 - Die Brücke zwischen CREM und FM JF - Der Facility Manager Y1 - 2018 SN - 0947-0026 IS - 9, Jahrgang 25 SP - 8 EP - 9 ER - TY - CHAP A1 - Koeder, Christian T1 - Nutrient recommendations for vegans – what should we recommend? T2 - Kessler, C.: VegMed: "VegMed - Scientific Congress for Plant-based Nutrition and Medicine". Berlin, April 2018: Abstracts. Supplement Issue: Complementary Medicine Research 2018, Vol. 25, Suppl. 1 Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.1159/000488417 PB - S. Karger CY - Basel ER - TY - CHAP A1 - Koeder, Christian A1 - Englert, Heike T1 - Nutrient recommendations for vegans – what should we recommend? T2 - Kessler, C.: Complementary Medicine Research, Vol. 25, Suppl. 1 Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.1159/000488417 PB - S. Karger CY - Basel ER - TY - GEN A1 - BERNHOLD, T. T1 - Der Preis ist heiß: Partnerschaft Auftraggeber - Auftragnehmer - Collaboration vs. Kontrolle; GEFMA Professionals im Dialog, 14.09.2018, Düsseldorf Y1 - 2018 ER - TY - GEN A1 - BERNHOLD, T. A1 - SCHLICHT, C. A1 - LELLEK, V. T1 - Added Value im CREM/FM - Studienergebnisse - Past - Present - Future, Münster, November 2018 Y1 - 2018 ER - TY - JOUR A1 - Weber, Ricarda A1 - Ritter, Guido T1 - 3D-Druck von Lebensmitteln Chancen und Hindernisse einer innovativen Technologie für die Ernährungsbranche JF - Ernährungsumschau Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.4455/eu.2018.045 SN - 0174-0008 IS - 11 SP - M626 EP - M632 ER - TY - BOOK A1 - Althaus, Andreas A1 - Berger, Verena A1 - Blumenthal, Antonia A1 - Bonke, Pia Friederike ED - Teidscheid, Petra ED - Langen, Nina ED - Speck, Melanie ED - Rohn, Holger T1 - Nachhaltig außer Haus essen - Von der Idee bis auf den Teller Y1 - 2018 SN - 978-3-96238-063-2 PB - oekom CY - München ER - TY - GEN A1 - Baaken, Thomas A1 - von Hagen, Friederike T1 - Challenge centered Teaching and Learning Concepts: Including real World Projects for SMEs into the Curriculum, Vortrag auf ICTIS / S2B International Conference - the 4th Indunesian Conference on Tech¬nology, Innovation, Society and Science-to-Business, am 26.07.2018 in Padang, Indonesia Y1 - 2018 ER - TY - CHAP A1 - Englert, Heike T1 - Moving towards a plant-based diet T2 - Kessler, C.: Complementary Medicine Research, Vol. 25, Suppl. 1 Y1 - 2018 SN - 978-3-318-06374-5 U6 - http://dx.doi.org/10.1159/000488417 PB - S. Karger CY - Basel ER - TY - CHAP A1 - Englert, Heike A1 - Brune, M A1 - Kraatz, A T1 - The effects of a functional food, high in mono-, di-, oligo- and polysaccharids, on the blood sugar level in type 1 diabetics during a 10 km run T2 - Martirosyan D & Nishizawa M: Encounters of Functional Foods and Asian Traditional Medicine Y1 - 2018 SN - 97811727769241 PB - FSP CY - Osaka (Japan) ER - TY - JOUR A1 - Langen, Nina A1 - Ohlhausen, P. A1 - Friedrich, Silke A1 - Göbel, Christine A1 - Teitscheid, Petra A1 - Engelmann, Tobias A1 - Rohn, H. A1 - Bienge, K. A1 - Speck, M. T1 - Auf der Suche nach dem wirksamsten Nudge zur Absatzsteigerung nachhaltiger Speisen in der Außer-Haus-Gastronomie JF - Vierteljahrshefte zur Wirtschaftsforschung Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.3790/vjh.87.2.95 SN - 0340-1707 VL - 87. Jahrgang SP - 95 EP - 108 ER - TY - GEN A1 - Teitscheid, Petra T1 - Pfadabhänigkeiten Y1 - 2018 ER - TY - JOUR A1 - Engelmann, Tobias A1 - Speck, M. A1 - Rohn, H. A1 - Bienge, K. A1 - Langen, Nina A1 - Howell, E. A1 - Göbel, Christine A1 - Friedrich, Silke A1 - Teitscheid, Petra A1 - Bowry, J. A1 - Liedke, C. A1 - Monetti, S. T1 - Sustainability Assessment of Out-of-Home Meals: Potentials and Challengens of Applying the Indicator sets NAHGAST Meal-Basic and NAHGAST Meal-Pro. JF - Sustainability Journal Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.3390/su10020562 SP - 1 EP - 22 ER - TY - JOUR A1 - Teitscheid, Petra A1 - Friedrich, Silke A1 - Langen, N. A1 - Speck, M. A1 - Bienge, K. A1 - Engelmann, T. T1 - Nachhaltigkeit in der Außer-Haus-Gastronomie JF - rhw management Y1 - 2018 VL - 2018 IS - 7/8 SP - 40 EP - 41 ER - TY - BOOK ED - Krahl, Thomas ED - Maaßen, Andrea ED - Scharf, Andreas ED - Minkner, Dirk ED - Ritter, Guido T1 - Deutsche Sensoriktage 2018 in Hamburg KW - Sensorik Y1 - 2018 SN - 978-3-00-061045-5 PB - DGSens e.V. CY - Hamburg ER - TY - CHAP A1 - Riemenschneider, Frank T1 - Gestión del Ciclo de Vida en las Edificaciones / Memorias T2 - Gestión del Ciclo de Vida en las Edificaciones / Memorias N2 - o de Vida en las Edificaciones / Memorias KW - o de Vida en las Edificaciones / Memorias Y1 - 2018 SN - 978-959-261-575-5 SP - 1 EP - 115 PB - Ministerio de salud publicia CY - Havanna, Kuba ER - TY - JOUR A1 - Fink, Leonie A1 - Ploeger, Angelika A1 - Strassner, C T1 - Participative Processes as a Chance for Developing Ideas to Bridge the Intention-Behavior Gap Concerning Sustainable Diets JF - Sustainability Y1 - 2018 UR - http://www.mdpi.com/journal/sustainability U6 - http://dx.doi.org/10.3390/su10124434 VL - 10 IS - 12 SP - 4434 EP - 4434 ER - TY - JOUR A1 - El Bilali, H A1 - Callenius, C A1 - Strassner, C A1 - Probst, L T1 - Food and nutrition security and sustainability transitions in food systems JF - Food Energy Secur. Y1 - 2018 UR - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/fes3.154 U6 - http://dx.doi.org/doi.org/10.1002/fes3.154 SP - 1 EP - 20 ER - TY - JOUR A1 - Gernert, M A1 - El Bilali, H A1 - Strassner, C T1 - Grassroots Initiatives as Sustainability Transition Pioneers: Implications and Lessons for Urban Food Systems JF - Urban Science Y1 - 2018 UR - https://www.mdpi.com/2413-8851/2/1/23 U6 - http://dx.doi.org/10.3390/urbansci2010023 SP - 23 EP - 23 ER - TY - JOUR A1 - Rogge, N A1 - Theesfeld, I A1 - Strassner, C T1 - Social Sustainability through Social Interaction—A National Survey on Community Gardens in Germany JF - Sustainability Y1 - 2018 UR - https://www.mdpi.com/2071-1050/10/4/1085 U6 - http://dx.doi.org/10.3390/su10041085 SP - 1085 EP - 1085 ER - TY - BOOK ED - Strassner, C T1 - A Sustainable Food Systems Guide Y1 - 2018 UR - https://issuu.com/fh-muenster2/docs/sus__booklet_issuu_higher_definitio SP - 1 EP - 48 ER - TY - JOUR A1 - Ehresmann, C. A1 - Badura, B. T1 - Soziale Ungleichheit, sozialer Zusammenhalt und Gesundheit JF - Public Health Forum Y1 - 2018 SN - 1876-4851 VL - 26 IS - 4 SP - 322 EP - 324 ER - TY - CHAP A1 - Ehresmann, C. A1 - Badura, B. T1 - Sinnquellen in der Arbeitswelt und ihre Bedeutung für die Gesundheit T2 - Badura, B., Ducki, A., Schröder, H., Klose, J., Meyer, M. (Hrsg.): Fehlzeiten-Report 2018. Sinn erleben – Arbeit und Gesundheit Y1 - 2018 SN - 978-3-662-57387-7 SP - 47 EP - 59 PB - Springer Verlag CY - Berlin, Heidelberg ER - TY - CHAP A1 - Heidekrüger, Robert A1 - Heuchert, Markus A1 - Clever, Nico A1 - Becker, Jörg T1 - Towards an Omni-Channel Framework for SME Sales and Service in the B2B Telecommunications Industry T2 - Proceedings of the Multikonferenz Wirtschaftsinformatik (MKWI 2018) Y1 - 2018 SP - 386 EP - 397 CY - Lüneburg, Deutschland ER - TY - CHAP A1 - Siemen, Christian A1 - Clever, Nico A1 - Barann, Benjamin A1 - Becker, Jörg T1 - Requirements Elicitation for an Inter-organizational Business Intelligence System for Small and Medium Retail Enterprises T2 - Proceedings of the 20th IEEE International Conference on Business Informatics (CBI) 2018 Y1 - 2018 SP - 129 EP - 138 CY - Vienna, Austria ER - TY - JOUR A1 - Fischer, Tobias A1 - Och, Ulrike A1 - Klawon, Ira A1 - Och, Tim A1 - Grüneberg, Marianne A1 - Fobker, Manfred A1 - Bordewick-Dell, Ursula A1 - Marquardt, Thorsten T1 - Effect of a Sodium and Calcium DL-ß-Hydroxybutyrate Salt in Healthy Adults JF - Journal of Nutrition and Metabolism KW - ß-Hydroxybutyrate Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.1155/2018/9812806 VL - 2018 SP - 1 EP - 9 ER - TY - JOUR A1 - Makurat, Jan A1 - Kretz, Eleonore C. A1 - Wieringa, Frank T. A1 - Chamnan, Chhoun A1 - Krawinkel, Michael B. T1 - Dietary Diversity in Cambodian Garment Workers: The Role of Free Lunch Provision JF - Nutrients N2 - The objective of this paper is to compare food consumption by Cambodian garment workers with and without access to a free model lunch provision through a factory-based canteen. Data from an exploratory randomised controlled trial were analysed. In total, 223 female Cambodian garment workers were allocated to an intervention arm (six-month lunch provision) or a control arm. Dietary intake on workdays was assessed by qualitative 24-h recalls at baseline and twice at follow-ups during the period of lunch provision using the Food and Agricultural Organization (FAO) guideline on assessing women's dietary diversity. In total, 158 participants provided complete data on the dietary intake over workdays at all interviews. Lunch provision resulted in a more frequent consumption of dark green leafy vegetables (DGLV), vitamin A-rich fruits, other fruits, and oils and fats during lunch breaks. In contrast, flesh meats, legumes, nuts and seeds, as well as sweets, were eaten at a lower frequency. Except for a higher consumption rate of vitamin A-rich fruits and a lower intake frequency of sweets, lunch provision had a less clear impact on total 24-h intake from different food groups and was not associated with a higher women's dietary diversity score (WDDS). A more gap-oriented design of the lunch sets taking into account underutilised foods and the nutritional status of the workers is recommended. Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.3390/nu10081010 VL - 10 ER - TY - JOUR A1 - Fischer, T. A1 - Marquardt, T. T1 - Dietary supplements based on the ketone body β-hydroxybutyrate, Market analysis and evaluation of ingredients of supplements used in the USA JF - Ernährungs Umschau Y1 - 2018 U6 - http://dx.doi.org/10.4455/eu.2018.048 VL - 65 IS - 12 SP - 204 EP - 212 ER - TY - JOUR A1 - Marquardt, T. A1 - Fischer, T. A1 - Heilmann, A. T1 - Ketogene Diät bei Kindern: Schulische Inklusion birgt Herausforderungen JF - Ernährungs Umschau Y1 - 2018 UR - https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/Freie_PDF/EU01_2018_M34_M36.pdf VL - 65 IS - 1 SP - M34 EP - M36 ER - TY - CHAP A1 - Krämer, Michael ED - Krämer, Michael ED - Preiser, Siegfried ED - Brusdeylins, Kerstin T1 - Einflussfaktoren auf den Studienerfolg aus subjektiver Perspektive T2 - Psychologiedidaktik und Evaluation XII KW - Studienerfolg KW - Arbeitsbelastung KW - Motivation Y1 - 2018 SN - 978-3-8440-6298-4 SP - 307 EP - 316 PB - Shaker-Verlag CY - Aachen ER -